top of page
Vyhledat
  • agenturaverde

Snubní prsteny

Aktualizováno: 16. 4. 2021

Symbolika snubních prstenů

Tato tradice je známá ve většině kulturách už od středověku. Dříve obdarovával prstýnkem pouze muž ženu, dnes je zvykem si prstýnky vyměnit. Prstýnky se staly symbolem závazku v partnerství. Materiál snubních prstenů je v současné době různorodý, od klasického zlata přes stříbro, platinu či chirurgickou ocel.

Materiál prstenu většinou určuje žena, neboť šperky většinou nosí více než muž. Vzhledem k tomu, že vás prsteny mají provázet celý život, je vhodné hledat kvalitnější materiály. Důležité je ale počítat s tím, že na každém materiálu bude časem vidět opotřebení, a tak je vhodné mít k nákupu prstýnků i servis ve formě renovace a údržby. Při výběru prstýnků je důležité si určit nejen materiál, ale často i kameny, kterými, většinou prsten nevěsty, osadíte. Zda budete volit levnější variantu, kterou může být zirkon, nebo zvolíte diamanty, brilianty či nějaký z jiných vzácných kamenů.

Co vyrýt na snubní prsteny

Pokud se rozhodnete anonymní kroužky něčím změnit na originální kousky, musíte se rozhodnout, zda necháte vyrýt klasicky datum svatby, motto, přezdívku vašeho partnera či nějaký obrázek. Rytina by měla symbolizovat něco charakteristického pro váš pár. Nejběžnější variantou vyrytí je datum svatby a jméno novomanželů, což slouží jako pěkná připomínka svatebního dne. Je to i velice praktické, pokud si nemůžete vzpomenout na datum výročí, sundáte prstýnek a je to :-).

Snubní prsteny (Šárka a Karel )

Vše záleží na tom, co je pro vztah nejdůležitější, zda datum svatby, prvního polibku, žádosti o ruku nebo třeba datum seznámení či prvního rande. Celá jména, přezdívky, monogramy původní nebo nové. Monogramy jsou mnohdy pro páry neosobní záležitostí. Nejčastější bývá hovorová verze jména, ale spousta párů má odvahu i na přezdívku. Je důležité ale myslet na to, zda se za některé přezdívky nezačnete stydět i za 20 let :-). Modernější verzí rytiny je vlastnoruční podpis, který se naskenuje a po té ve vhodné velikosti gravíruje na prstýnek. Některé páry mají své prstýnky rytinou propojené, každý prstýnek obsahuje část nějakého textu. Velice časté je i nějaké společné heslo, které je pro vás nějak významné. Kreativitě se meze nekladou, je to jen a jen osobní věc každého páru, čím si své snubní kroužky oživí. Je ovšem nutné se informovat o materiálech prstenů a možnosti rytí. Běžné je gravírování na klasické zlaté prsteny, prsteny z bílého zlata a stříbrné prsteny. Obtížnější to bývá na prsteny z chirurgické oceli. Na prstýnky tenčí než 2mm a osázené kamínky po celém obvodu rytí možné není.

Na co prstýnky na svatbě dát?

Fantazii a stylům se meze nekladou a tak je možné prstýnky ve váš svatební den nachystat například na polštářek, na květině, na nějaký z přírodních materiálů nebo třeba do truhličky.


54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Sladký bar

bottom of page